Kali ni kite tak payah susah2 kluar carik restoren..kali ni kite main masak2 dekat rumah. Ok resepi dapat lame dah dr fb..tak ingat siapa yg share sebab resepi ni dah ingat dlm kepale..
Bahan2 yg diperlukan utk 5-6 org makan
1) setengah kilo daging (beli daging blok kt giant je 2 trus senang)
Rebus siap2 daging tu..jangan rebus lame2 sebab nantinak goreng jugak..kalau rebus smpai empuk nanti hancur daging mase nak potong2 n ketuk2..
2) 3 biji bwg besar yg x berape besar (mayang halus2)
3) 7 helai daun limau purut
4) 2 batang serai (titik siap2 batang dier)
5) 5 bijik bwg putih (tumbuk smpai lumat)
6) 1 stgh inci halia (tumbuk skali dgn bwg putih)
7) air rebusan daging jgn buang simpan tepi dulu
8) 7 tangkai cili api (kalau tak nak pedas tak payah letak pn tak pe)
9) rempah 3 sekawan (1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 3 ketui bunga cengkih)
10) kicap kipas udang manis
11) cili boh yg dah siap ade bwg merah n bawang putih
Daging yg dah siap rebus td tggu sejuk lps tu potong nipis2 dan ketuk dgn batu lesung pn boleh dgn pengetuk daging pn boleh.
Mule2 panaskan myk dlm kuali, goreng bwg besar, halia, rempah 3 sekawan dulu smpai garing..dah garing anglat tos kan, myk yg same goreng garing daging pulak..
Taraaa..dah siap goreng bwg2, dan daging2..
Guna myk yg same, masukkn 7 sudu besar cili boh..tumis sekali dgn serai, daun limau dan cili api..goreng smpai pecah myk..
Then masukkan asam jawa dengan 3 cwn air rebusan daging skali dgn kicap manis..
Biar kan smpai kering..pastu baru masukkn daging dan bwg2 yg digoreng td..
Lepas tuu...
Siaapp!! Ble makan dgn nasik panas2..perrghh sedap weh..okeh selamat mencube
Boleh cuba ni...
BalasPadam