Selasa, 1 Mac 2016

RESEPI SAMBAL HITAM PAHANG

Gambar dari google image


Bahannya :-
  • 10 biji belimbing buloh (direbus)
  • 1/2 cawan cili padi
  • 2 cawan ikan bilis yg siap dibersihkan (dikupas)
  • 6 biji bawang merah ditumbuk
  • 5 sudu besar kicap
  • 1 cawan minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa

Caranya:-
  1. Belimbing buluh,cuci belimbing hingga bersih, masukan kedalam periuk tanpa air dan reneh dengan menggunakan api yg kecil. 
  2. Biarkan sehingga belimbing kecut dan mengeluarkan jusnya sendiri, kacau selalu supaya tidak hangit, rebus sehingga warna belimbing bertukar menjadi coklat.
  3. Tumbuk cili padi sehingga halus, tumbuk bersama bawang merah sehingga lumat. Tumbuk juga belimbing buluh separuh lumat.
  4. Panaskan minyak dalam kuali, kemudian masukan bahan-bahan tumbuk sekaligus  dan tumis lah sehingga bahan tersebut menjadi kering dan garing.
  5. Tambahkan kicap, garam dan gula secukup rasa. Biarkan sambal kering seperti serunding, bila dah elok masak, tutup apinya dan angkat toskan minyak. 
  6. Boleh disimpan dalam bekas kedap udara dan boleh simpan dalam petiais.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan