Gambar dari google image
Bahannya :-
- 10 biji belimbing buloh (direbus)
- 1/2 cawan cili padi
- 2 cawan ikan bilis yg siap dibersihkan (dikupas)
- 6 biji bawang merah ditumbuk
- 5 sudu besar kicap
- 1 cawan minyak masak
- garam dan gula secukup rasa
Caranya:-
- Belimbing buluh,cuci belimbing hingga bersih, masukan kedalam periuk tanpa air dan reneh dengan menggunakan api yg kecil.
- Biarkan sehingga belimbing kecut dan mengeluarkan jusnya sendiri, kacau selalu supaya tidak hangit, rebus sehingga warna belimbing bertukar menjadi coklat.
- Tumbuk cili padi sehingga halus, tumbuk bersama bawang merah sehingga lumat. Tumbuk juga belimbing buluh separuh lumat.
- Panaskan minyak dalam kuali, kemudian masukan bahan-bahan tumbuk sekaligus dan tumis lah sehingga bahan tersebut menjadi kering dan garing.
- Tambahkan kicap, garam dan gula secukup rasa. Biarkan sambal kering seperti serunding, bila dah elok masak, tutup apinya dan angkat toskan minyak.
- Boleh disimpan dalam bekas kedap udara dan boleh simpan dalam petiais.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan